Trouwambtenaar Marijke: ‘de kick-off voor het Grote Feest van de Liefde’

Jullie JA-woord geven aan elkaar is een heel bijzonder en persoonlijk moment, een onvergetelijk hoogtepunt in jullie leven. Het moment waarop een nieuwe fase in jullie relatie aanbreekt: het ‘voor altijd’ gaat beginnen. Jullie huwelijksvoltrekking is dan ook een uiterst persoonlijke aangelegenheid, die alle aandacht verdient. Logisch dus dat jullie je trouwceremonie niet aan het toeval overlaten en zélf jullie trouwambtenaar kiezen, dé vakspecialist pur sang.

Vorige week sprak ik Marijke Kunkeler, bevlogen zelfstandig trouwambtenaar en ceremoniespreker vanuit haar onderneming Trouw Buitengewoon. Lees mee en ervaar waarom een trouwambtenaar ook aan jouw huwelijk een mooie, bijzondere en vooral persoonlijke bijdrage kan leveren.

Wat maakt jouw vak bijzonder?

Zelfstandig trouwambtenaar (en ceremoniespreker) zijn, is het mooiste vak dat er voor mij bestaat. Ik houd van mensen en ben een verhalenverteller. Op zo’n belangrijk moment in het leven van twee mensen kan ik als mens een wezenlijk verschil maken, door te zorgen voor een onvergetelijke trouwceremonie.

Jullie trouwdag begint met het ja-woord. Dat is een heel groot, emotioneel moment: mensen zeggen met heel hun hart ‘JA’ tegen elkaar, ‘JA’ tegen een leven samen, ‘JA’ tegen er voor elkaar zijn, door dik en dun. Daarmee is de trouwceremonie dus hét hoogtepunt van de dag, de kick-off voor de rest van hun trouwdag, hun Grote Feest van de Liefde.

Ik besteed veel tijd en aandacht aan ‘mijn’ bruidsparen. Zo leer ik ze van dichtbij kennen, ik verbind mijzelf met ze. We praten uitgebreid over hun wensen voor de ceremonie én natuurlijk over hun ‘Love Story’. Zo kan ik hun liefdesverhaal in alle openheid en oprechtheid optekenen.

Met veel plezier denk ik met ze mee over de mogelijkheden om een persoonlijke invulling te geven aan hun ceremonie. Tijdens de ceremonie geef ik het verhaal van het bruidspaar vanuit mijn authenticiteit weer: liefdevol, met diepgang, humor en plezier en vooral ook met heel veel energie. Ik vergelijk het met topsport: ik ga er vol in, want op dát moment gebeurt het en dan moet het perfect zijn. Mijn bruidsparen zien stralen, ze hélemaal het middelpunt laten zijn, ze verrassen en ontroeren. Daar doe ik het voor! Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor hun dierbare gasten, met wie zij hun liefde delen. Zo wordt dit belangrijke moment een onvergetelijke belevenis, die mensen altijd bijblijft!

Je hebt een mooi beroep Marijke. Mensen houden van verhalen, daar kun je mensen mee raken of juist heel hard mee laten lachen. Waar kunnen bruidsparen hun huwelijk laten voltrekken door jou?

Ik voltrek huwelijken in heel Nederland – waar de liefde ook wordt gevierd. In het buitenland verzorg ik met veel plezier hun ceremonieel huwelijk, omdat ik als Nederlands trouwambtenaar wettelijk niet bevoegd ben om daar huwelijken te voltrekken.

In Nederland stelt de trouwgemeente mij aan als BABS voor een dag (BABS: Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Daar zit wel een kostenplaatje aan, omdat er leges en aanstellingskosten betaald moeten worden aan de gemeente.

De aanstellingskosten voor een dag lopen per gemeente sterk uiteen. De meeste bruidsparen die voor een zelfstandig trouwambtenaar kiezen, kiezen dan ook voor het ceremonieel huwelijk. Dit biedt veel voordelen, zowel financieel als praktisch. Je hebt dan namelijk helemaal niets te maken met regels en voorschriften van de gemeente. Het bruidspaar bepaalt alles zelf. Samen creëren we de trouwceremonie zoals zij deze willen, de ceremonie van hun dromen, op hun favoriete locatie. Een mooi landgoed, een lief kasteeltje, op het strand, een zeilschip midden op zee of midden in het bos. Dus op de plek waar zij dat willen en op het tijdstip dat zij dat wensen, al is het midden in de nacht.

Kiest een bruidspaar voor het ceremonieel huwelijk, dan trouwen ze op een maandagochtend gratis (of op een andere gratis ochtend) voor de wet bij het gemeentehuis, in aanwezigheid van hun getuigen. Dat huwelijk is rechtsgeldig. De trouwceremonie, hun Grote Feest van de Liefde, laten ze plaatsvinden op hun eigen wijze, op hun favoriete locatie, op hun eigen tijdstip met alle dierbare vrienden en familie om hen heen.

De ceremonie is zoals een compleet huwelijk. Met mij als hun eigen, persoonlijke BABS die hun huwelijksceremonie ‘op maat’ verzorgt, mét getuigen en een door mij speciaal ontworpen huwelijkscertificaat. Dat is dan het ceremonieel huwelijk. Dit heeft geen rechtsgeldigheid, maar dat hoeft niemand te weten als het bruidspaar dat niet wil.

Niet alleen behaal je hiermee een aanzienlijk financieel voordeel – je bespaart je immers de kosten van de gemeentelijke leges en de aanstelling voor een dag van je eigen BABS. Maar ook: op deze manier kan de huwelijksceremonie er hélemaal zo uitzien zoals het bruidspaar dat wil, ze kunnen doen wat zíj willen – hun droomceremonie realiseren. Het bruidspaar zit niet vast aan protocollen en voorschriften van de gemeente. De kosten die zij op deze manier uitsparen kunnen ze besteden aan hun ceremonie, mét hun eigen, persoonlijke BABS. Heel veel bruidsparen kiezen hier vandaag de dag voor.

Welk verhaal is je het meest bijgebleven?

Er is niet één verhaal dat mij het meest bijblijft. Ze blijven me allemaal bij. Het ene verhaal kent wat meer ups en downs dan het andere, of het is wat verrassender. Maar per saldo zijn alle verhalen prachtig, elk bruidspaar is immers uniek en heeft een eigen verhaal. Daardoor is ook niet één trouwceremonie hetzelfde, want elke ceremonie is maatwerk. Uiteindelijk hebben ze allemaal een happy end: geliefden die ervoor kiezen om altijd bij elkaar te zijn, hun gezamenlijke dromen te verwezenlijken en om samen oud te worden.

Voor mij elke keer opnieuw de heerlijke uitdaging om hun unieke verhaal zó te vertellen dat het bruidspaar zichzelf daarin herkent en dat ik ze er óók mee verras en ontroer. Dat maakt mijn werk zó buitengewoon en dankbaar. Ik word er zelf ook zó gelukkig van als ik bruidsparen zie stralen. Ik heb echt het mooiste vak dat er bestaat!
Waarom zou je gewoon trouwen als het Buitengewoon kan?

Mijn gouden tip:
Geluk kan je plannen. Kies je eigen, persoonlijke trouwambtenaar en creëer samen de trouwceremonie van jullie dromen!

Waarom zou je gewoon trouwen als het Buitengewoon kan?
Marijke Kunkeler is trouwambtenaar en ceremoniespreker met hart en ziel, vanuit Trouw Buitengewoon, haar eigen onderneming. Ben je nieuwsgierig wat Marijke voor jullie kan betekenen? Neem dan contact met haar op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

T 06 53 19 38 06 | www.trouwbuitengewoon.nl
Trouw Buitengewoon FacebookTrouw Buitengewoon Pinterest

Deel

Pin

Volg

Meer berichten